Ce faci dacă ai datorii și simți că nu o mai scoți la capăt?

Ce faci dacă ai datorii și simți că nu o mai scoți la capăt?

Primul pas este să faci o totalizare: de la cea mai mică datorie la cea mai mare. Ordonează-le în funcție de prioritate și începe să achiți la fiecare în parte până când reușești să le plătești definitiv.

Nu te descuraja. Dacă sumele sunt foarte mari, începe să achiți minimul necesar și dacă îți rămâne un surplus de bani, plătește datoriile cele mai mici, astfel încât să le tai de pe listă. Discută cu creditorii, informează-i despre situația ta, încercați să identificați împreună soluții. Este de preferat întotdeauna să achiți o sumă mai mică, decât să ignori problema și să lași creditorul să inițieze procedurile judiciare de recuperare a datoriilor, caz în care situația se poate complica.

Pentru a-ți fi mai ușor și pentru a avea o imagine clară cât și cui datorezi, fă o listă și planifică cât poți plăti în fiecare lună. O soluție ar fi să apelezi la refinanțarea datoriilor. Astfel, chiar dacă vei achita per total puțin mai mult ai avantaje mai mari: plătești lunar sume convenabile și îți asiguri liniștea pentru a te ocupa de celelalte aspecte ale vieții.

După ce ai imaginea clară cu toate datoriile, ia fiecare datorie în parte și încearcă să faci un plan realist de rambursare: împarte suma în rate mai mici, în funcție de bugetul tău pe următoarele luni.

Notează valoarea sumelor restante și data la care planifici să plătești. Chiar dacă nu reușești să achiți sumele planificate, este important să faci o plată, oricât de mică, încât persoana care ți-a împrumutat banii să nu creadă că ai uitat complet sau ignori datoria.

După ce ai făcut o plată, notează-ți suma rămasă restantă pentru a-ți fi mai ușor și să ai o imagine cât mai clară asupra progresului datoriei, pentru că oamenii tind să uite în general lucrurile care îi afectează negativ. Motivul pentru care majoritatea persoanelor preferă să nu facă un total „pe hârtie”, ci să păstreze în minte, fragmentat, restanțele pe care le au, ține de temerea că dacă vor ști suma exactă, povara datoriilor îi va copleși.

INCASO are o experiență de 10 ani în gestionarea și colectarea datoriilor în Republica Moldova, timp în care am cunoscut diferite situații și am reușit, în majoritatea cazurilor, să găsim împreună cu debitorii soluțiile potrivite pentru a depăși crizele legate de datorii. Știm din experiența cu clienții noștri că este greu să scapi de datorii, iar dacă nu ai luat măsuri la timpul potrivit - și mai greu, dar nu imposibil, trebuie doar să vrei.

Dacă ai decis să scapi de datorii și vrei să găsim împreună o soluție, ne găsești la sediul INCASO pe str. Hîncești 138/1 sau la numărul de telefon (022) 95 93 59.